Karhuvuoreen pääsee vielä

Mukava määrä, lähes 70 sadetta pelkäämätöntä rohkeaa suunnistajaa, kiersi tiistaina kosteassa metsässä Karhuvuoren Rannikkorasteja. Metsään lähtö tuntui joitakin hieman hirvittävän, mutta maaliin saavuttiin silmin nähden tyytyväisin mielin. Osa suunnistuskansasta taisi kuitenkin jäädä sadetta pitämään ja heille on nyt tarjolla mahdollisuus käydä tiistain ratoja vielä kiertämässä. Rastiliput on metsästä haettu, kauniissa auringonpaisteessa muuten, mutta rasteille on jätetty keltaiset kuitunauhat. Vain rastikoodeilta 159 ja 171 saattaa nauha puuttua. Nauha ei välttämättä ole aivan rastimääritteen osoittamassa paikassa, mutta oikeassa kohteessa kuitenkin. Karttojakin jäi kartantulostajan harmiksi jonkinmoinen kasa. Mikäli mielesi siis tekee vaikkapa vapun kunniaksi suunnistamaan, voit käydä itsellesi kartan noutamassa 3,- euron hintaan. Kartan saat perjantaihin saakka ”virka-aikana” noudettua Kopioklubilta (Ruukinkatu 11 B, Kotka), viikonloppuna ratamestarin kotoa Jäppilästä (Lammashaantie 30, Kotka). Kotoa karttaa noutavien kannattaa pirauttaa ensin p. 040 481 4291. Otan karttoja mukaan myös tämän illan suunnistuskouluun Tavastilaan.

Hieman analyysiä

Ratojen alussa ja lopussa kuljettiin asutusalueen läpi varsin helppojen rastipisteiden kautta. Joillekin väleille yritin kuitenkin saada hieman kenties sprinttisuunnistustyyppistä reitinvalintaa tarjolle. Tällaisia välejä olivat A-radan 2-3 väli sekä muiden paitsi C-radan väli viimeiselle rastille.

A-radan välillä oikea ja vasen valinta ovat suunnilleen yhtä pitkät, mutta vasemmallta kiertäessä lopussa vaanii varsin ”hapokas” nousu ja kokonaisnousuakin tulee enemmän kuin oikealta. Vasemmalta oikaisu kallion ja asutuksen välistä on myös hieman hankala kivikkoisen rinteen vuoksi, takakautta kiertäen luultavasti lisämatkasta huolimatta ei ajallisesti juuri hävinnyt. Reittihärvelin mukaan kaikkia em. vaihtoaehtoja on kokeiltu.

Viimeiselle rastillekin oli käytössä ratamestarin kulunut vakiokikka, jossa rastiväliviivan suunnalla houkuteltiin pidemmälle reitinvalinnalle. A-radan kiertäjiin tämä ei näytä reittipiirrosten mukaan purreen, mutta on tähän lankaan joku sentään langennutkin.

A-radan pitkällä välillä vaikuttaa vasen kierto alun mäelle kiipeämisestä huolimatta olleen varsin kilpailukykyinen valinta. Oikealta kiertäessä kulkee katkoviivan kohdalla heikko polku, joka jäi karttaan päivittämättä. Lisäksi pusikoitunut, aiemmin avonainen vesijohtolinja vähensi tämän vaihtoehdon houkuttelevuutta. Ratamestarin oma valinta? No suoraan.

Ensi tiistaina jatketaan Santalahdessa, jonne ainakin tämänhetkinen sääennuste lupailee varsin mukavaa säätä.

Mika Kilpinen

Posted in Etusivun artikkeli.