Huutjärvi GP III tiistaina, uusi lähtöpaikka

Kaikille sopiva yösuunnistustapahtuma, "Huutjärvi GP" suunnistetaan nyt jo kolmannen kerran. Tällä kertaa tapahtumapaikkana on edellisvuosista poiketen Lökörentien varressa oleva kuntoradan parkkipaikka. Syynä tähän on ratamestarin halu tarjota jotain uutta näkökulmaa maastoon suunnistajille. Edellisvuosinahan tapahtumakeskuksena on ollut Huutjärven koulu ja sillä suunnalla alkoivat ratamestarin ideat olla parina edellisvuonna loppuunkaluttu.

Radat kiertävät jälleen erittäin hyväkulkuisessa maastossa ja asutuksen liepeillä ja eksymisvaaraa ei pitäisi olla. Paikka onkin ihanteellinen yösuunnistukseen tutustumiseen. Halvallakin ledivalolla tai taskulampulla pärjää, viime vuotisen A-radan voittajan Janne Weckmanin vauhtiin (4.56 min/km) pyrkivät varustautunevat tehokkaammilla valonheittäjillä.

Tässä mietteitäni tämänkertaisesta ratamestaroinnista:

Hommaan ryhtyessäni tuntui olevan hieman takki tyhjä edellisvuosien jäljiltä. Aluehan on melko pieni ja tuntui siltä että kaikki kohtalaisetkin ideat oli jo käytetty. Jotain uutta oli kuitenkin keksittävä ja niinpä toteutin täksi vuodeksi jo aiemmin mielessä olleen kartan pienoisen laajennuksen etelään päin. Nämä uudet alueet saadan paremmin käyttöön em. uudesta lähtöpaikasta. Mitään suuria suunnistuksellisia lisähienouksia laajennus ei tuo mukanaan, mutta uusia polkuja ja lisää hienoa kangasmetsää on nyt osallistujille tarjolla.

Kartan laajennus on vanhan suunnistuskartan pohjalta sprinttisuunnistuskartaksi muutettu. Kartta onkin lähinnä opetus- ja harjoituskäyttöön tarkoitettu, aivan millintarkasta virallisesta sprinttikartasta ei siis ole kyse. Mielestäni se sopii kuitenkin hyvin myös kuntorastikäyttöön, varsinkin kun rastipisteiksi on valittu yksiselitteisiä ja selkeitä kohteita. Pieniä kenties "sprinttikikkailuksikin" tulkittavia piirteitä ratoihin uutta etsiessäni pääsi lipsahtamaan, olkaahan siis tarkkoina sprinttisuunnistuksessa kiellettyjen kohteiden suhteen.

Kiellettyjä kohteitahan ovat esimerkiksi karttaan tummanvihreällä merkityt piha-alueet, sen sijaan vihreän läpi piirretyn polun tai tien käyttö on sallittu. Pihojen läpi on runsaasti teitä ja kuljettavia reittejä joita ei ole karttaan merkitty, näiden käyttäminen on siis ehdottomasti kielletty. Sama koskee esim. aitoja, paksulla viivalla piirretty, kahdella väkäsellä varustetun aidan ylitys on kielletty, ohuemmalla viivalla piirretyn "yksiväkäisen" ylitys taas on sallittu. Pyydänkin tasapuolisuuden vuoksi ja reilun pelin hengessä kunnioittamaan kartan merkintöjä, näin maastossa ei tarvitse arpoa voiko tai saako jostakin mennä vai ei. Nokkelat ja notkeat suunnistajathan kyllä menevät läpi, yli tai ali melkein mistä vain, mutta nämä sankariteot säästettäköön nyt siis myöhempään ajankohtaan. Aavistuksen aiempia vuosia enemmän on ehkä myös päällystettyjä teitä tänä vuonna radoilla tarjolla ja halutessaan tossuiksi voi valita vaikkapa lenkkarit.

Ja vielä sprinttisuunnistuksesta yleisesti: Sprinttisuunnistuksessa suunnistuksehtävän tekee vaativaksi se että kaikki tapahtuu nopeasti ja pienikin virhe voi ratkaista pelin. Kartanluku ja reitinvalinnat on tehtävä salaman nopeasti täydessä vauhdissa ja maastokohteiden tullessa nopeassa tahdissa vastaan on suunnistuksen pitäminen "edessä" haasteellista. Suunnistusnautinnon maksimoimiseksi ja sprinttisuunnistukseen ytimeen pääsemiseksi suosittelenkin, että katsotte karttaa ja rataa ensimmäisen kerran vasta lähtöhetkellä ajanoton käynnistettyänne. Ja sitten vain täyttä vauhtia eteenpäin!

Rasteilla normaaliin tapaan rastiliput ja heijastimet ja emit leimaus. Laitan myös keltapunaista nauhaa rastipisteisiin. Urbaanilla alueella kun ollaan niin vandalismin mahdollisuutta ei voi täysin pois sulkea ja jos joku "kujeillessaan" rastin pois maastosta tapahtuman aikana kuljettaa niin toivottavasti jää tuo nauha edes muistoksi rastin paikasta.

Tervetuloa nauttimaan yösuunnistuksesta turvallisille ja vauhdikkaille Huutjärven hoodeille!

PS. Karttaan merkitty x on frisbeegolfin maalikori.

Lukemista:

Sprinttisuunnistuksen kielletyt kohteet

Sprinttisuunnistuksen lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi

Reilua peliä rasteilla 1

Lamppu lainattavissa: Jos olet lamppua vailla "Kiinanihmeeni" joutaa kyllä lainaksi illan suunnistuksiin, tiedustelut p. 040 481 4291 / Mika

Posted in Etusivun artikkeli.