Rannikkorastiratojen laadinta tuli tällä kertaa osalleni hieman yllättäen, mutta koska aikaa oli vielä muutama viikko ja tapahtumapaikan muutoskin tiedossa, rohkenin toimeen tarttua. Ratojen laadinnan aloitin itselleni tutuksi tulleella tavalla eli suunnittelemalla itselleni mukavan harjoituksen A-radan muodossa. Aiemmin ensimmäinen maastokatselmus tuli tehtyä tuo rata juoksemalla, mutta näin huonojalkaisena vanhuksena en ole enää vuosiin noita jaksanut oikeasti juosta. Seuraavaksi laadin D-radan, se kun vaatii käytännössä omat rastipisteensä. B- ja C-radat syntyvät sitten enemmin ja vähemmin syntyneitä rastipisteitä soveltaen. Muuttunut tapahtumakeskus mahdollisti myös hieman uusien, Honkalan kartan vähemmän kolutun eteläosan maastojen mukaan ottamisen. Uusia alueita etsiessä en kuitenkaan lähtenyt mukaan kesän uusimpaan trendiin, eli uusien suunnistuskokemusten hakemiseen kartan vihreiltä, pystyvihreiltä tai hakkuualueilta, valkoisia alueita välttäen. No, tuloksena on lähinnä polkujolkotusta ja uusien maisemien ihailua ratojen alkupuolella, mutta vaativampia suunnistushaasteita säästyi sitten ratojen loppupuolelle. Helppoa, mutta hauskaa?
No yksi pieni mutta tuossa on, nimittäin maastokäynti ja rastipisteiden tarkistus. Tällä kertaa ensimmäistä tarkistettavaa rastipistettä lähestyessä vastaan tuli vain parin hehtaarin karttaan merkitsemätön hakkuualue, rastipisteen viereen rakennettu uusi talo, tulvivien ojien pilaama optimireitinvalinta ym. pientä. Rohkenin siis jatkaa alkuperäisten suunnitelmien mukaan, ei pidä pienistä säikähtää! Pääosin rastipisteet olivat kelvollisia, vain 2-3 rastipistettä piti vaihtaa ja karttaankin ehdin suurimmat muutokset pikapäivittää. Kielletyn alueen merkinnällä suljin pois uimataitoa vaativan reitinvalinnan, tosin ystävällisen apulaisratamestari H. Pönnin myöhemmin suorittamissa tiedustelutehtävissä selvisi alueella olevan myös vasta istutettu taimikko, joten kohteliasta oli senkin takia alue kielletyksi merkitä.
Käytössä oleva Honkalan kartta rajoittuu pohjoisosastaan Lentokentän Kotka-Jukola maastoon. A-rata käykin Kankaantien pohjoispuolella, jossa saadaan pieni aavistus tulevan Jukolan tyyppimaastosta. Olkaa varovaisia tietä ylittäessänne. Enemmän Jukolaharjoitusta haluaville löytyy alueelta myös virallinen Kotka-Jukola harjoitus, jonka voi tilata OmapStoresta (https://shop.omapstore.com/jukola). Joitakin pienin rastilipuin merkittyjä harjoitusrasteja tulikin maastossa vastaan, mutta niiden ei pidä antaa häiritä.
Muuten radat noudattavat tuttua kaavaa, kierrellen Alhonvuoren polkurikkaissa ja paikoin mukavasti korkeuseroja sisältävissä maastoissa. A-, B- ja C-radoilla on myös pidempää reitinvalintaa tarjolla ja pisin rastiväli on tällä kertaa C-radalla n. 1,2 km. Vastapainoksi myös lyhin rastiväli on C-radalla, ollen pituudeltaan 75 m. D-rata tukeutuu tuttuun tapaan polkuihin. Sateiden jäljiltä suot ovat märkiä ja ojat täynnä vettä. Kahluusaappaita ei kuitenkaan tarvita, mutta kosteimpia paikkoja voi joutua hieman kiertelemään. Polut ja varsinkin kuntoradan pohja on paikoin varsin heinittynyt ja hieman ehkä vaikeasti havaittava. Onneksi hiihtoladun pohja näkyi olevan juuri niitetty, mikä helpottaa niiden havaitsemista.

Peräti rastipukkikin yhdellä rastilla, muutaman vuoden takaisen Viestiliigaosakilpailun peruja. Ja ihan oikeaa metsää tarjolla, ei pelkkää polkua.
Lähtöön on matkaa n. 333 m. Lähtöön kuljettaessa ja tien mutkasta metsän puolelle siirtyessä saattaa olla haasteena löytää K-pisteelle vievän polun pää. Tämä on merkitty kevyen liikenteen väylä -merkillä, joka löytyy pihateiden välistä, hieman piilosta tosin.
Muut tapahtumaan ja tapahtumapaikkaan liittyvät ohjeet löytyvät tuosta edellisestä postauksesta, luethan senkin.
Tervetuloa suunnistamaan, ratamestari
Mika Kilpinen