Ruskajuoksu Uudella Kartalla 14.9.

Ruskajuoksu, syyskauden perinteinen huipentuma, juostaan sunnuntaina 14.9. Juurikorvessa, Kirkkovuoren hienossa maastossa Janne Weckmannin laatimalla upouudella kartalla. Maastossa on suunnistettu menneinä vuosikymmeninä, mutta useimmille Rannikkorastien nykyisistä kävijöistä se lienee uusi tuttavuus. Kartan eteläpuolen mäntykankaalla on lentokentän 13 km:n ladun laavu ja lounaispuolella on vaativa Pahavuoren maasto, mutta nyt kartoitetun alueen pääosa, Kirkkovuori lähialueineen, yllättää suunnistajat positiivisesti. Alueen kulkukelposuus ja näkyvyys ovat lähes kauttaaltaan erinomaisia ja kartalla on paljon luettavaa: mukavan kokoisia mäkiä, isoja kiviä, kumpareita, notkoja ja jyrkänteitä. Mäkien väleissä on pieniä soita ja muutama selkeä hakkuualue. Siellä on myös selviä polkuja, sähkölinja ja muutamia teitä, minkä vuoksi maasto sopii hyvin myös vähemmän suunnistaneille. Mäkialueen pohjoispuolella, jossa juoksevat lähinnä A-radan suunnistajat, on pinnanmuodoiltaan loivapiirteisempää talousmetsää, ja kartalla on runsaasti vaalean vihreää väriä ja joitakin hakkuualueita. Siellä on kuitenkin myös reitinvalintavaihtoehtoja, ja kulkukelpoisuus on vihreilläkin alueilla, ainakin ratamestarin hölkkävauhdilla, kohtuullisen hyvää.

Ruskajuoksun perinteen mukaisesti A- ja B-radat ovat pidempiä kuin normaaleissa tiistai-iltojen kuntosuunnistuksissa: A-rata 10,1 km, B-rata 6,5 km, BL-rata 3,9 km, C-rata 2,9 km ja D-rata 2.4 km. A- ja B-radoilla on hajonta. Ratamestarin tavoitteena on ollut valita selkeitä rastipisteitä, ja tehdä radat, joille voi huoletta lähteä ilman, että tarvitsee pelätä jäävänsä pyörimään pusikoihin tai kiviviidakkoon.

Klo 10:30 tapahtuvaan yhteislähtöön tulevien on syytä olla paikalla emittien nollauksen ja lähtöön järjestäytymisen takia viimeistään klo 10:10. Maastoon pääsee yhteislähdön jälkeen vielä klo 12:00 asti. Pysäköinti on Kytösuon sähköasemalle johtavan melko leveän soratien varrella. Erikoisuutena mainittakoon, että maastossa voi olla poluilla ajavia moottoripyöräilijöitä, joita on syytä varoa yhteentörmäyksien välttämiseksi.

Tervetuloa suunnistamaan!

Posted in Etusivun artikkeli.