Rannikkorastit suuren yleisön liikuttajaksi

Rannikkorastijaoston puheenjohtaja Kauko Salonen

Rannikkorasteja on tällä nimellä ja nykyisen kaltaisina järjestetty vuodesta 2008 alkaen, joten menossa on menossa Rannikkorastien viides kausi. Nyt kun Rannikkorasteilla on ohitettu 15000 suunnistussuorituksen virstanpylväs, voinee olla paikallaan katsoa miten tähän on tultu.

Omalla kohdallani suunnistusharrastus alkoi Turussa jo 60-luvulla, minkä vuoksi perheemme muutettua Kotkaan vuonna 1995 minun oli melko helppo huomata paikallislehdestä ilmoituksia kuntosuunnistuksista. Noin yhdeksän kertaa kymmenestä ohjeet ja opastukset olivat niin hyviä, että vieraampikin onnistui löytämään suunnistuksen tapahtumapaikalle. Auki oleva auton takaluukku merkitsi, että sieltä saattoi ostaa kartan, jolle sai maassa olevasta mallikartasta itse kopioida valitun suunnistusradan rastit. Tällä konseptilla osanottajamäärät jäivät ymmärrettävästi pieniksi, tyypillisesti 30-50:een, vaikka radat olivat yleensä hyviä ja rastit paikallaan. Maaliin tultua sai ehkä kuulla oman aikansa – riippumatta siitä oliko kaikki rastit löydetty. Joskus saattoi lehdestä löytää myös tuloksia.

2000-luvulle tultaessa alkoi kuulua huhuja, että muualla oli kuntosuunnistusten suosio lähtenyt nousuun, kun tarjolla oli valmiiksi piirrettyjä karttoja, väliaikojen saannin mahdollistava Emit-leimaus rasteilla sekä ohjeet ja tulokset netissä.

Lokakuussa 2007 Metsolan Jyrki kysyi minulta kiinnostusta tulla mukaan työryhmään, joka alkoi kehittää  Kymin Suunnistajien kuntorasteista uudenlaisia, suurta yleisöä palvelevia tapahtumia.  Ensimmäisissä palavereissa, joissa olivat mukana myös Pönnin Hannu, Maikkolan Esa, Matilaisen Jukka, Björnmanin Tommi ja Strengin Marja, päätettiin kuntorastien nimi Rannikkorastit. Päälinjat ja tarvittavat toimet olivat pääosin alusta alkaen selviä. Varsin nopeasti lyötiin lukkoon suuri osa niistä asioista, joista Rannikkorastit tänä päivänäkin tunnetaan ja jotka on selostettu muualla näillä nettisivuilla. Kun tarpeellinen kalusto oli hankittu ja ensimmäiset toimihenkilöt värvätty, voitiin Rannikkorastit aloittaa huhtikuussa 2008. Rannikkorastien suosio alkoi nousta jo heti ensimmäisistä tapahtumista, minkä jälkeen on tehty vain pieniä uudistuksia ja tarkistuksia, lähinnä kasvavien osanottajamäärien vuoksi.

Tärkein asia, joka alun jälkeen on tapahtunut, on se, että Kymin Suunnistajien jäsenmäärän kasvun myötä on myös Rannikkorastien järjestämiseen on saatu mukaan suuri joukko uusia ihmisiä. Tämä on mahdollistanut sen, että on jaksettu vuodesta toiseen tarjota laadukkaita kuntosuunnistuksia säännöllisesti koko suunnistuskauden ajan.

Mielestäni Rannikkorastien tärkein tavoite on se, että jokainen suunnistuksen harrastaja vasta-alkajasta aktiivisiin kilpasuunnistajiin voi ikään katsomatta kokea olevansa toivottu vieras, jonka harrastusta halutaan kaikin tavoin auttaa ja kannustaa. Viime syksynä tehdyssä kyselyssä saatu positiivinen palaute ilahdutti meitä järjestäjiä. Vielä selvempi osoitus tehdyn työn onnistumisesta on ollut Rannikkorastien osanottajamäärä, joka kuten alla oleva taulukko osoittaa, on ollut jatkuvasti kasvava. Tänä vuonna oli ensimmäisen 13 tapahtuman jälkeen Rannikkoasteilla tehty 2760 suunnistussuoritusta, keskimäärin ennätysmäiset  212 suoritusta tapahtumaa kohti.

 vuosi 2008 2009 2010 2011
 osanottajia 1 448 2 704  3 376  4 347 
 keskiarvo 105 118  121  167 
Posted in Etusivun artikkeli.