Illat pimenevät – Rannikkorastit jatkuvat

SyysCup

Ensi tiistaina 11.9 on Petäjäsuolla tämän kauden Rannikkorastien viimeinen tilaisuus suunnistaa normaaleja valoisan ajan suunnistusratoja. Samana iltana aloitetaan myös kauden 2012 SyysCup, kun samoja ratoja käytetään yösuunnistukseen.

Yösuunnistusta varten rasteilla on heijastimet, jotka lampun valon sopivasti osuessa voivat paljastaa rastin kaukaakin. Muuten yösuunnistus voi olla yllättävän vaikeaa tai ehkä jopa vähän pelottavaa. Yösuunnistus on kuitenkin parhaimmillaan uskomattoman mukavaa ja lajiin hurahtaneet eivät jätä käyttämättä yhtään tilaisuutta tämän mielipuuhansa tekemiseen. Yösuunnistusta voi rauhalliseen tahtiin harrastaa millä tahansa luotettavalla lampulla, mutta asiaan vakavammin suhtautuvat hankkivat tehokkaan otsalampun, esimerkiksi suhteellisen edullisen (alle 200 euroa) huippukirkkaan kiinalaisen valaisimen. Sekään ei muuta yötä päiväksi, mutta suurella valoteholla voi saada kanssakilpailijoita kateellisiksi tai ainakin häikäistyksi. 

SyysCup käsittää neljä kisaa: Petäjäsuon 11.9. yörastien lisäksi Ruskajuoksun Vehkakorvessa sunnuntaina 16.9, Huutjärvi GP -yösprintin 18.9, josta löytyy sopiva rata vaikka koko perheelle, normaalit yö-Rannikkorastit Kangasmäellä 25.9. ja lauantai-Rannikkorastit Karhuvuoressa 6.10. SyysCupissa osanottajille lasketaan osanotosta ja hyvistä suorituksista pisteitä, ja viimeisen tapahtuman jälkeen ainakin eniten pisteitä keränneelle on luvassa palkinto. Tarkat pistelaskentaperusteet kerrotaan myöhemmin.

Ruskajuoksu

Rannikkorastikauden yksi kohokohta on Ruskajuoksu, jossa on mahdollisuus testata kesän aikana saavutettua kuntoa ja suunnistustaitoa, yhteislähtönä suunnistettavilla normaalia pidemmillä radoilla. Ruskajuoksussa voi vaikkapa aloittaa valmistautumisen ensi vuoden Jukolaan. Ruskajuoksun kovimmat naamat valitsevat 10,4 km:n A-radan, jolla on myös hajontarasteja. Tarjolla on myös tavallisen mittaisia kuntosuunnistusratoja ja matkaan saa lähteä myös normaalisti, yhteislähdön jälkeen.

Tällä kertaa Ruskajuoksussa on tilaisuus suunnistaa monta vuotta käyttämättä olleessa, hienossa Pyhtään Vehkakorven maastossa. Siten päästään suunnistamaan eri vaiheissa olevissa talousmetsissä, mutta myös hienoissa kalliomaastoissa ja vauhdikkailla kankailla sekä lähes ihmisen koskemattomilta tuntuvissa louhikoissa ja rehevissä notkelmissa. Kartta on alkujaan tehty 80-luvulla ja se on viimeksi päivitetty ajan tasalle vuonna 2001. Nyt kartalle on tehty ja tehdään pikaista päivitystä, jonka tilanne kuvataan näillä sivuilla ensi viikon lopulla. Edellisen kartan hakkuuaukeat ovat nyt pääosin taimikkoa, joka joissakin paikoissa voi olla tiheää. Jotkut edellisen kartan tiheät metsät on harvennettu, ja aikaisemmin pystyvihreällä merkityn maapohjan hakkuutähteet ovat painuneet lähes näkymättömin. Selvin uuden kartan muutos on muutamat uudet hakkuualueet, joiden juostavuus voi olla hyvinkin huono. Joka tapauksessa Ruskajuoksu tarjoaa haasteellista pitkän matkan suunnistusta monipuolisessa suomalaisessa metsämaastossa.

Tarkemmat ohjeet Ruskajuoksusta annetaan ensi viikolla. Mainittakoon myös, että Firmaliigan palkintojen jako tapahtuu ennen Ruskajuoksun yhteislähtöä.

Posted in Etusivun artikkeli.