Tänään suunnistetaan Pertonvuoren ja Vahterkorven maastoissa

Rannikkorastit jatkuvat tänään Suolinnantien varressa, tapahtumakeskuksena toimii loppukeväältä tuttuun tapaan Destian soramonttu. Osa alueestahan on uudelleen kartoitettu täksi vuodeksi ja nyt otetaankin jälleen ennenkäymätöntä aluetta käyttöön. A- B- ja BL -radat suuntaavat tällä kertaa Vahterkorpeen jossa edellisen kerran on tietoni mukaan suunnistettu joskus viime vuosituhannella. Edellinen kartta Vahterkorven alueelta on vuodelta 1980.

Ratasuunnittelun lähtökohtana on ollut tuo uuden alueen käyttö ja sieltä löytyikin mukavia metsäalueita suunnistajien iloksi. Valitettavasti usein näille hienommille alueille päästäkseen on ensin rämmittävä hieman vähän huonommassakin maastossa, mutta ratasuunnittelussa olen parhaani mukaan pyrkinyt parempia alueita käyttämään. Heinä on paikoin tähän vuodenaikaan varsin korkeaa ja esim. ajourat ovat paikoin vaikeasti havaittavissa. Parhaimmillaan maaston peitteisyys tuo mukavaa lisähaastetta suunnistukseen peittäen käyrämuotoja ja rajoittaen sopivasti näkyväisyyttäkin, tekemättä etenemisestä kuitenkaan hankalaa. Kompassia kannattaa muistaa vilkuilla. Kaikki radat, D-rataa luukuunottamatta, käyvät myös Pertonvuoren hienolla kallioalueella.

Mikäli reitinvalintasi viimeisille rasteille ja rastimäelle kulkee heinittynyttä uraa louhoksen suuntaan, suosittelen jatkamaan rohkeasti maavallin yli louhosta reunustavalle avoimelle alueelle. Lienee nopeampi vaihtoehto kuin oikaisu miehenkorkuisessa vattupuskassa. Yleensäkin maastossa kannattaa käyrä tai pari kiivetä paremman kulkukelpisuuden toivossa.

D-rata kiertää alueen eteläpuolella pääasiassa polkuihin tukeutuen. Lopuksi, varokaa tiellä liikkuvia suunnistajia paikalle saapuessanne.

Ratamestariennakon perinteinen (?) historiaosuus: Varsinaisia muinaismuistoja tms. ei alueella taida olla, mutta muinaisten kiveäkin kovempien kestävyysurheilijoiden henki ja jalanjäljet ovat alueelta aistittavissa. Mikäli muistini ei aivan petä, niin alueen halki kulki ammoisisina aikoina ainakin muutaman vuoden ajan paikallisen juoksu/hölkkätapahtuman ”Tupla-Kympin” reitti, jossa paikalliset starat ottivat mittaa toisistaan. Muistaako joku muu paremmin tai onko peräti osallistunut? Vai oliko kyseessä joku muu tapahtuma? Pienenä poikana muistan seuranneeni kisan lähtöä Iivarinmäellä, maali taisi olla Samskolanin liepeillä. Myöhemminhän Tupla-Kymppi juostiin Karhuvuoresta Pyhtään puolelle ja takaisin.

Mika Kilpinen / Ratamestari

Ainiijoo-lisäys:

Kiviin ei tässä maastossa Peri-Pyhtääläiseen tapaan ole luottaminen. Kaikenkokoisia on maastossa runsaasti ja rajaa kartalle päätyneen ja päätymättömän välillä on joskus vaikea hahmottaa.

Posted in Yleinen.