Sprinttisuunnistusta tarjolla 22.5 Katariinan Rannikkorasteilla

Tiistaina 22.5. Rannikkorasteilla tutustutaan suunnistuksen erikoislajiin eli sprinttisuunnistukseen.  Sprinttisuunnistus eroaa normaalista metsäsuunnistuksesta paitsi ratojen pituudelta myös siinä, että sprintit yleensä suunnistetaan kaupunkiympäristössä. Kaupunkimaisuutta Katarinan Meripuistosta löytyy. Vielä viikko sitten Katariinan metsäalueilla näkyvyys oli erinomainen, nyt lehdet kuitenkin kasvavat silmissä ja näkyvyys heikkenee päivä päivältä. Sprintissä vaikeus ei synny itse rastipisteistä vaan kovassa vauhdissa tehdyistä reitinvalinnoista.

Erityisohjeita Katariinan Sprinttiin:

• Varsinkin, jos sää suosii, Katariinan alueella liikkuu paljon muitakin ulkoilijoita. Kohteliaina suunnistajina kunnioitamme heidän rauhaansa. Radat saattavat myös ylittää teitä, joten varokaa autoja.
• Tällä kertaa Rannikkorasteilla noudatetaan sprinttisuunnistuksen sääntöjä. Normaalien sääntöjen lisäksi on erityisesti muistettava sääntö koskien istutuksia. Istutusten läpi ei saa juosta eikä niiden yli saa hyppiä! Suunnistajina emme myöskään oikaise istutusten läpi, vaikka joku muu olisikin niin tehnyt. Istutukset on merkitty karttaan oliivinvihreällä värillä. Osa pensaista on niin kapeita, että erottaminen kartalta saattaa olla ongelmallista, mutta istutus luonnossa on silti kiellettyä aluetta.
• Katariinaan toivotaan paljon nuoria suunnistajia, vauhdikkaammat väistävät tietenkin pienempiä. Erityisesti lähdön ja maalin läheisyydessä olkaa varovaisia.
• Sprinttisuunnistukselle ominaisesti rasteja sijaitsee hyvin lähekkäin, joten olkaa tarkkana koodien kanssa.
• Muistakaa leimata nolla-lähtöleimaisimella ja maaliin tullessa Maali-leimasimella. Näin saatte ajan itsellenne. Huomatkaa myös muuttunut käytäntö hylätyistä ja puuttuvista leimauksista.

Karttojen tulostajan mietteitä radoista ja sprinttisuunnistuksestakin:

Radat kiertävä rannan tuntumassa, sprinteissä usein vastaantulevia korttelisäksätyksiä ei nyt ole tarjolla. Muutenkin tarjolla on varsin suoraviivaista sprinttisuunnistusta, radat sopivatkin hyvin vaikkapa ensituntuman ottamiseen tähän lajimuotoon. Sprinttisuunnistus on myös erinomainen tapa tehdä vauhdikkaampi juoksuharjoitus suunnistustaitopuolta unohtamatta. Totuushan on että vauhdissa helppokin muuttuu vaikeaksi ja esimerkiksi sujuvan etenemisen mahdollistava suunnistuksen "edessä" pitäminen vaati jatkuvaa keskittymistä helpon näköisilläkin rastiväleillä. Myös mittakaava tuo oman mausteensa suunnistukseen ja muistuttaisinkin että rastit ovat yllättävän lähellä toisiaan. Kannattaa siis pitää leuka pystyssä ja havainnoida kohteita myös kauempaa, usein rasti tai jokin sen lähellä oleva selvä kohde erottuu jo kaukaa. Mittakaavana on A-radalla 1:5000 ja muilla radoilla 1:4000, näin kaikki radat on saatu mahtumaan A4 arkille. Ratapituudet A-rata 3,8 km, B-rata 3,0 km, C-rata 2,1 km ja D-rata 1,5 km, BL-rata ei tällä kertaa ole tarjolla.

 

 

Posted in Etusivun artikkeli.