Hitaasti kiiruhtaen Kytäjä-Jukolassa, neuvoo Jukola-konkari Janne Weckman

  

Kun Kytäjä-Jukolaan on tasan viikko aikaa ja moni Rannikkorastit-kävijä on starttaamassa kyseiseen kilpailuun, niin Viikon kasvona (n. kuukauden tauon jälkeenNolostunut) tapaamme Janne Weckmanin. Ja Janne jos joku onkin sopiva henkilö tässä yhteydessä. Onhan hänellä takana lukuisia Jukoloita, mukaan lukien sen voitto VeVen joukkueessa vuonna 2006. Ja "pisteenä iin päälle", Janne vastaa ensi kesänä suunnistettavan Vehka-Jukolan kartasta sekä radoista.

Pyhtään Huutjärvellä asuva mittaus- ja kartoitustekniikan DI vastasi Jukolaan valmistautumisen keskellä Rannikkorastien Viikon kasvo -toimituksen kysymyksiin.

Moni Rannikkorasteilla kipinän tähän hienoon harrastukseemme saanut henkilö haaveilee Jukolaan osallistumisesta. Miten mielestäsi maailman huiput ja kuntosuunnistajat "mahtuvat samaan metsään"?

On erittäin hienoa, että kuntosuunnistajat pääsevät nimenomaan samoille radoille. Varmasti monelle on tärkeää päästä vertailemaan suoritustaan huippuja vastaan, vaikka välillä saattaakin masentaa:). Radat on kuitenkin yleensä suunniteltu niin, että myös huipuille riittää haasteita.

Mitä kuntosuunnistajan on hyvä ottaa huomioon Jukolaan valmistautuessaan? Ratojen vaativuustaso, kuntopuoli, "hitaasti kiiruhtaen", urat jne?

Niinkuin sanottu, radat ovat yleensä vaativia. Täytyy kuitenkin muistaa, että ellei satu juoksemaan kärjessä, niin porukkaa ja uraa riittää häiriöksi saakka. Tänä vuonna maasto ja radat tulevat olemaan erittäinkin vaativia, joten "hitaasti kiiruhtaen" -taktiikka saattaa olla varsin toimiva. Uskon, että suunnistustaito ja mäkijuoksukyky ovat arvossaan Kytäjällä.

Olet Jukolan viestin 2011 pääratamestari ja kartoittaja. Minkälaista suunnistusnautintoa meille kuntosuunnistajille on tarjolla Salpa-Jukolassa?

Maasto on nautinnollista (ainakin Kytäjään verrattuna) avokalliomaastoa, jossa on hyvä kulkukelpoisuus, maltilliset korkeuserot, mutta useita pienipiirteisiä alueita. Eli uskon maaston soveltuvan nimenomaan kuntosuunnistajille erinomaisesti.

Omat tavoitteesi Kytäjä-Jukolan suhteen?

Täyttää oma tontti sen verran hyvin, että voitto on yhä mahdollinen. Oma osuus varmistuu vasta viikonlopun jälkeen, joten vasta sitten pääsee miettimään taktiikkaa tarkemmin.

Olet myös ahkera kuntosuunnistuskävijä. Mitä kuntosuunnistukset antavat huippusuunnistajalle?

Kuntosuunnistuksissa on helppo tehdä kilpailunomaisia harjoituksia. Sopivan mittaisia, liput paikoillaan ja rataa ei tarvitse itse miettiä. Suomessa huiput monasti harjoittelevat liikaa "kikkailua" eli rastinottoa tai jotain muita yö-väylä-käyrä-treenejä. Mielestäni kuntosuunnistusten vaatimustaso on kuitenkin juuri sopiva, koska kisoissakaan ei yleensä tarvitse sen vaikeampia ratoja juosta.

Millainen on mielestäsi hyvä kuntosuunnistustapahtuma?

Se ei paljoa vaadi. Suurin piirtein paikkansa pitävä kartta ja rastit paikoillaan. Rastiväliajat ja reittihärvelit ovat tietysti plussaa, mutta itselleni eivät välttämättömiä.

Tavallinen kompassi vai peukalokompassi?

Peukku. Se on nykyään kuuminta hottia.

Pitääkö maakuntaviesti muuttaa takaisin kuntakohtaiseksi?

Pyhtään ylivoima veisi ehkä mielenkiinnon koko tapahtumasta 🙂

Tähän kuntahenkiseen hurmokseen on hyvä lopettaa. Rannikkorastit-toimitus kiittää Jannea ja toivottaa mitä parhainta menestystä Kytäjä-Jukolassa. Nähdään metsässä, lupaan väistää:)

Posted in Etusivun artikkeli.