Firmaliigan säännöt 2019

Firmaliiga jakautuu pro- ja fun-sarjoihin. Kumpaankin sarjaan ilmoittautuminen on ilmaista. Joukkueet koostuvat 3-5 jäsenestä. Ratamaksun maksaa jokainen osallistuja normaaliin tapaan.

Radoille on määritetty painokerroin, jolla osallistujan saavuttamat pisteet kerrotaan. Tällä on haluttu kannustaa pidempien/vaativampien ratojen valintaan toisaalta taas sallia täysi vapaus ratojen valinnassa oman taitotason mukaan.

Peruspisteet, siis pisteet ennen painotusta lasketaan seuraavasti: Joka radan voittaja saa 50 pistettä, kakkonen 49 jne. Pisteet lasketaan kaikista radan juosseista olivat he firmaliigassa tai ei, joten pienellä pummilla voi olla loppupisteisiin suurikin vaikutus. Pisteiden laskeminen pelkistä firmaliigajuoksijoista voisi osallistujamäärästä riippuen johtaa ratojen epätasaisuuteen.

Naisosallistujille lisätään 10 pistettä (nämä lisätään painotettuihin pisteisiin).

Mikäli kisassa on sekä päivä- että yösuunnistus, voi juoksija osallistua kumpaan tahansa kisaan, tai molempiin. Vain paremmat pisteet lasketaan.

Viestikilpailussa on molemmille sarjoille oma ratansa. Joukkue koostuu kahdesta osallistujasta. Mikään ei estä samasta joukkueesta kahden viestiryhmän muodostamista, jolloin paremman pisteet lasketaan. Molemmissa sarjoissa voittaja saa 200 pistettä, seuraava 190 jne. Nämä pisteet lasketaan vain firmaliigan osallistujajoukkueista. Viestissä loppupisteisiin lisätään sekaparille 10 pistettä ja naisparille 20 pistettä.

Näin laskemalla saavutetuista pisteistä seulotaan kolme parasta jokaisesta osakilpailusta ja lasketaan kauden lopussa yhteen. Huonoin osakilpailu tiputetaan pois, joten yksi firman saunailta ei kaada koko kautta. Viestikilpailun pisteet lasketaan aina mukaan.

Yhteenveto

  • Joukkueet voivat ilmoittautua kahteen eri sarjaan: Pro tai Fun. Ilmoittautuminen on ilmaista.
  • Joukkue koostuu 3-5 jäsenestä.
  • Radan voittaja saa 50 peruspistettä. Kakkonen 49 jne. Pisteet lasketaan kaikista osallistujista, juoksivat he firmaliiga taikka eivät. 50:s saa vielä yhden pisteen.
  • Radat on painotettu oheisen taulukon mukaan:

 

Rata PRO FUN
Vaativa pitkä 1,5 1,5
Vaativa lyhyt 1,25 1,25
Keskivaikea pitkä 1 1
Keskivaikea lyhyt 0,75 0,75
Helppo pitkä 0,5 0,5
  • Kolme parasta suoritusta otetaan huomioon.
  • Naisten suorituksien loppupisteisiin painotuksen jälkeen lisätään 10 p.
  • Firmaliiga-viestin pistelaskujärjestelmä on seuraava: molemmilla sarjoilla on omat kisansa. Voittaja saa 200 p, kakkonen 190 jne… Viestissä loppupisteisiin lisätään sekaparille 10 pistettä ja naisparille 20 pistettä.
  • Huonoin osakilpailu tiputetaan loppupisteissä pois. Firmaliiga-viesti lasketaan aina.
  • Mikäli osakilpailussa on päivä+yö-radat, saa suunnistettavan tapahtuman valita vapaasti. Parhaat pisteet lasketaan.

Esimerkkikilpailu:

Taulukko 1. Kilpa pitkä -radan sijoitukset

Sija Nimi Joukkue Sarja Pisteet
1 Petter Luukkonen Tähkälahden Peikot Pro 50
2 Tero Kukkurukuu (49)
3 Hannu Airisto Saariston Viri Fun 48
4 Simo Fin Saariston Viri Fun 47
5 Minna Ikonen Haapakosken Teräs Pro 46

Petter on työmatkaurheillut ahkerasti ja voittaa A-radan. Hän saa 50 Peruspistettä. A-radan kerroin on 1,5, joten yhteensä Petter saa 75 pistettä.

Minna sijoittautuu viidenneksi. Hän on toiseksi paras Pro-sarjalainen radallaan, mutta Petterin ja hänen väliin on sijoittautunut yksi firmaliigan ulkopuolinen ja kaksi Fun-sarjalaista.  Hän saa 46 peruspistettä, eli painotettuna 69 pistettä. Kymmenen pisteen naisbonuksen ansiosta lopullinen pistemäärä on 79 pistettä.

Hannu ja Simo suunnistavat Fun-sarjassa. Painokerroin radoilla on sama molemmissa sarjoissa (Pro ja Fun), joten Hannu saa 72 pistettä ja Simo 70,5 pistettä.