Firmaliiga jatkuu, uusi kartta ja maasto tarjolla

Rannikkorastit ja Firmaliiga jatkuvat tiistaina 8.8. Karhuvuoressa. Ja Rannikkorastien kuukauden teemana olevalla ”urbaani ja sprintti” -teemalla jatketaan ihan sananmukaisesti. Tarjolla on uunituore kartta sekä maastonosa jota ei liene aiemmin käytetty edes ”oikeissa” kuntosuunnistuksissa. Kartta-arkistostani (=läjä karttoja laatikossa) löysin kuitenkin muinaisen opetuskartan alueesta ja viime syksyisen maastokierroksen jälkeen arvelin alueen hyvinkin uudelleen kartoituksen arvoiseksi.

Pala opetuskartasta vuodelta 1977, tekijöinä KyS:n jo edesmenneet mahtimiehet Reijo Eskelinen ja Lauri Helminen. Erittäin pikkutarkkaa työtä ja hieno kartotustyön taidonnäyte.

Ensimmäisenä ajatuksenani oli Kotham-Cup yösuunnistusosakilpailun järjestäminen tuolla syksyllä 2016, mutta tuohon tarkoitukseen ei karttaa vielä syntynyt. Ja tiukkaa teki kartan valmistuminen Rannikkorasteillekin, onneksi apuun riensi vanha sotaratsu Hannu Pönni, joka on suurimman osan kartoitustyöstä tehnyt. Omalle osalleni jäi kartan vimeistely ja ”urbaanimpien” osien kartoitus. Aivan kaikkea haaveissani ollutta aluetta ei nyt ehditty kartoittaa ja joitakin kasvillisuus- ja avokalliokuvauksia olisi voinut vielä täsmentää ajankohtaan paremmin sopiviksi. Myös korkeuskäyriä olisi voinut vielä hieman viilailla alueen pienipiirteisimmissä kohdissa. Käyrät on laadittu laserkeilausaineistosta ja ovat sinänsä tarkat ja paikkansa pitävät. Suunnistaja nyt vain paikoin näkee asiat hieman toisin kuin absoluuttiseen korkeustietoon perustuvat ”laserkäyrät”. Vuoden 1977 opetuskartan pikkutarkkuuteen ei uudessa kartassa ole yritettykään päästä, vauhdilla etenevän suunnistajan havaitsema tieto on kuitenkin pyritty kartalle saamaan. Varsinkin mäkialueiden kaakkoisrinteisiin on tavaraa kertynyt runsaasti ja aikamoisia kivilouhikoitakin niistä löytyy. Em. varauksin kartta on kyllä suunnistuskelpoinen jo nykymuodossaan, laajennetaan ja viilaillaan sitä seuraaviin tapahtumiin.

Maastossa on runsaasti 0,5 – 1 m korkuisia jyrkänteitä ja kallionkoloja yms. Vain yli metrin korkuiset ja selvästi erottuvat on kartalle kuitenkin päätyneet. Kuvan ”rajatapausta” ei tällä kertaa kartalle huolittu.

Paikoin oikein mukavaa ja avointa metsää jota ei ole harvennuksin ”pilattu”. Puuta poikittain on siis maastossa harvinaisen vähän.

Runsasrastiset radat kiertelevät pääsosin Karhuvuorentien ja Mussalontien välisellä alueella, josta löytyy varsin miellyttävää runsaiden polkujen halkomaa metsää. Paikkaa rastipisteelle josta ei lähin polku jo näköpiirissä siintäisi on vaikea maastosta löytää. Alue on myös asutuksen ja teiden ympäröimä, eksymisen vaaraa ei myöskään siis ole. Tämä vinkiksi aloittelijoille ja kenties ensimmäistä suunnistuskertaansa suunnitteleville. A, B, BL ja C -ratojen viimeinen kilometri on puhdasta sprinttisuunnistusta, jossa on mahdollista onnistunein reitinvalinnoin ja sujuvalla suunnistuksella tehdä se ratkaiseva muutaman sekunnin ero kilpakumppaneihin. Kartta on myös piirretty sprinttisymbolein, joten ennen tapahtumaa on hyvä palauttaa mieliin sprintin kielletyt ja sallitut kohteet.

Tervetuloa Karhuvuoreen,

ratamestari Mika Kilpinen

Posted in Yleinen.