Firmaliiga Säännöt (2017)

Firmaliiga jakautuu pro- ja fun-sarjoihin. Kumpaankin sarjaan ilmoittautuminen on ilmaista. Joukkueet koostuvat 3-7 jäsenestä. Ratamaksun maksaa jokainen osallistuja normaaliin tapaan.

Radoille on määritetty painokerroin, jolla osallistujan saavuttamat pisteet kerrotaan. Tällä on haluttu kannustaa pidempien ratojen valintaan sekä sallia täysi vapaus ratojen valinnassa.

Peruspisteet, siis pisteet ennen painotusta lasketaan seuraavasti: Joka radan voittaja saa 50 pistettä, kakkonen 49 jne. Parhaat 51 siis saavat pisteitä. Pisteet lasketaan kaikista radan juosseista olivat he firmaliigassa tai ei, joten pienellä pummilla voi olla loppupisteisiin suurikin vaikutus. Pisteiden laskeminen pelkistä firmaliigajuoksijoista voisi osallistujamäärästä riippuen johtaa ratojen epätasaisuuteen.

Naisten osallistumista liigaan kannustetaan jakamalla naisosallistujille 10 bonuspistettä. Nämä lisätään painotettuihin pisteisiin.

Mikäli viimeisessä kisassa on sekä päivä- että yösuunnistus, voi juoksija osallistua kumpaan tahansa kisaan, tai molempiin. Vai paremmat pisteet lasketaan. Tuplapiesteitä ei jaeta kummassakaan sarjassa.

Heinäviestissä*) on molemmille sarjoille oma ratansa. Joukkue koostuu 3 juoksijasta tai kävelijästä. Mikään ei estä samasta joukkueesta kahden viestiryhmän muodostamista, jolloin paremman pisteet lasketaan. Molemmissa sarjoissa voittaja saa 200 pistettä, seuraava 190 jne. Nämä pisteet lasketaan vaan firmaliigan osallistujajoukkueista.

Näin laskemalla saavutetuista pisteistä seulotaan kolme parasta jokaisesta osakilpailusta ja lasketaan kauden lopussa yhteen. Huonoin osakilpailu tiputetaan pois, joten yksi firman saunailta ei kaada koko kautta. Heinäviestin pisteet lasketaan aina.

Yhteenveto

 • Joukkueet voivat ilmoittautua kahteen eri sarjaan: Pro tai Fun. Ilmoittautuminen on ilmaista.
 • Joukkue koostuu 3-7 jäsenestä.
 • Radan voittaja saa 50 peruspistettä. Kakkonen 49 jne. Pisteet lasketaan kaikista osallistujista, juoksivat he firmaliiga taikka eivät. 50:s saa vielä yhden pisteen.
 • Radat on painotettu oheisen taulukon mukaan:
Rata PRO FUN
A 1,5 1
B 1,25 1
BL 1 1
C 0,75 0,75
D 0,5 0,5
 • Fun-sarjassa maksimikerroin on 1,00, eli A, B ja BL- ratojen painokerroin on sama.
 • Kolme parasta suoritusta otetaan huomioon.
 • Naisten suorituksien loppupisteisiin painotuksen jälkeen lisätään 10 p.
 • Firmaliiga-viestin pistelaskujärjestelmä on seuraava: molemmilla sarjoilla on omat kisansa. Voittaja saa 200 p, kakkonen 190 jne…
 • Huonoin osakilpailu tiputetaan loppupisteissä pois. Firmaliiga-viesti lasketaan aina.
 • Mikäli viimeinen osakilpailu on päivä+yö-mallinen, saa suunnistettavan tapahtuman valita vapaasti. Parhaat pisteet lasketaan. Vastoin viime kauden käytäntöä, yösuunnistuksesta ei saa tuplapisteitä.
 • Henkilökohtainen ranking lasketaan PRO-sarjan kertoimilla.

Esimerkkikilpailu:

Taulukko 1. A-radan sijoitukset

Sija Nimi Joukkue Sarja Pisteet
1 Petter Luukkonen Tähkälahden Peikot Pro 50
2 Tero Kukkurukuu (49)
3 Hannu Airisto Saariston Viri Fun 48
4 Simo Fin Saariston Viri Fun 47
5 Minna Ikonen Haapakosken Teräs Pro 46

Petter on työmatkaurheillut ahkerasti ja voittaa A-radan. Hän saa 50 Peruspistettä. A-radan kerroin on 1,5, joten yhteensä Petter saa 75 pistettä.

Minna sijoittautuu viidenneksi. Hän on toiseksi paras Pro-sarjalainen radallaan, mutta Petterin ja hänen väliin on sijoittautunut yksi firmaliigan ulkopuolinen ja kaksi Fun-sarjalaista.  Hän saa 46 peruspistettä, eli painotettuna 69 pistettä. Kymmenen pisteen naisbonuksen ansiosta lopullinen pistemäärä on 79 pistettä.

Hannu ja Simo suunnistavat Fun-sarjassa. Tästä johtuen A-radan painokerroin on vain yksi, joten Hannu saa 48 pistettä ja Simo 47 Pistettä.

*) Tänä vuonna viesti juostaan pariviestinä, eli joukkue koostuu kahdesta juoksijasta.